Οι Έλληνες γελοιογράφοι επιστρέφουν στο Σύνταγμα. «Sweet Europe»
May 13, 2017
Τον περασμένο Μάιο την έκθεση «Μετέωρο Βήμα» της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, για πρώτη φορά στον σταθμό μετρό του Συντάγματος, είδαν κάπου 140.000 άνθρωποι. Η φετινή, που θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 14 ως τη Δευτέρα 21 Μαΐου στο ίδιο σημείο, είναι περισσότερο φιλόδοξη. Λογικό. Έχει ως αφετηρία την επιτυχία όσων έγιναν πέρυσι. Όταν το πολιτικό σκίτσο έγινε διάλογος ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες του γεγονότος. Ο Πάνος Μαραγκός, σκιτσογράφος – γελοιογράφος και πρόεδρος της Λέσχης, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να μας ξεναγήσει στην ιδέα, στις προσδοκίες, στην λογική, το χτες και το σήμερα της συγκεκριμένης δράσης.
-Η περσινή έκθεση των Ελλήνων Γελοιογράφων λεγόταν «Μετέωρο Βήμα» είχε ως θέμα το προσφυγικό ζήτημα.
–Ο τίτλος της φετινής είναι «Sweet Europe». Ο Μαραγκός μάς λέει: «Ο φετινός τίτλος της έκθεσης είναι λίγο σκωπτικός. Λίγο ειρωνικός. Πέρυσι η έκθεση φιλοξένησε τη δουλειά 28 Ελλήνων γελοιογράφων. Παρουσίασαν 120 έργα. Φέτος ευελπιστούμε η έκθεση να είναι της ίδιας ποιότητας. Θέλουμε κάθε χρόνο να προσκαλούμε γελοιογράφους από μια χώρα της Ευρώπης. Φέτος λόγω Brexit θέλουμε να καλέσουμε Βρετανούς συναδέλφους μας. Η έκθεση θα γίνει σε συνεργασία με τη Βουλή, την Περιφέρεια Αττικής, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών.»
-Πολιτικό Σκίτσο. Αιχμηρό πολίτικο σκίτσο. Οι Έλληνες γελοιογράφοι δεν βάζουν φραγμούς στις ιδέες τους. Και πολύ περισσότερο στις δουλειές που θα αναρτήσουν στο Σύνταγμα.
-Ο Πάνος Μαραγκός τονίζει: «Το ζητούμενο της έκθεσης είναι η διάδοση των σκίτσων στον κόσμο. Διαλέγουμε πολιτικό θέμα στην έκθεσή μας. Και το περσινό ήταν η αποθέωσή του. Όλος ο κόσμος μιλούσε για το προσφυγικό ζήτημα. Θα έλεγα πως η επιτυχία της έκθεσης δεν είχε να κάνει μόνο με την προσέλευση του κόσμου. Θεωρώ επιτυχία πως οι σκιτσογράφοι ανάμεσά μας λειτουργήσαμε με απόλυτη ελευθερία έκφρασης. Ο καθένας παρουσίασε το θέμα από τη σκοπιά που το βλέπει. Τα σκίτσα μπορούν να γίνουν σημείο διαλόγου η αντίλογου. Αυτή είναι η επιθυμία μας. Πέρυσι παρουσιάσαμε απόψεις που ήταν κεραίες γύρω από τη συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό. Φτάσαμε να έχουμε αντίδραση και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα σκίτσο που παρουσίασε ο Τάσος Αναστασίου από την εφημερίδα Αυγή. Όπως στην κοινωνία και την πολιτική υπάρχουν αντίθετες απόψεις έτσι συμβαίνει και στο σκίτσο. Μόνο που με εμάς η διαφορετική οπτική γωνία που βλέπει ο καθένας τα πράγματα είναι πάντα καλοδεχούμενη».
-Οι Έλληνες γελοιογράφοι οπλίζουν τη φαντασία τους. Ξεκινούν διάλογο, συχνά γλυκόπικρο, με την κοινωνία. Ο λόγος που θέλουν η έκθεσή τους να φιλοξενηθεί σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης δεν είναι μόνο ο προφανής. Πως από τον Σταθμό του Συντάγματος καθημερινά περνούν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου.
Ο Μαραγκός μάς λέει: «Στο παρελθόν η έκθεσή μας φιλοξενούνταν σε άλλους χώρους. Την έβλεπαν οι μυημένοι στο σκίτσο. Άνθρωποι που γνώριζαν τη δουλειά μας. Που γνώριζαν πού θα μας βρουν. Το προστατευμένο περιβάλλον τους δεν μπορούσε να μας συστήσει με κόσμο που δεν μας γνώριζε. Ή δεν είχε καθημερινή επαφή με το σκίτσο.»
-Ο Μαραγκός επιστρέφει στην περσινή επιτυχία της έκθεσης. Δεν είναι πως την νοσταλγεί. Είναι πως πιστεύει πως το σκίτσο και η δουλειά των συναδέλφων του είναι σε μια μακρά περίοδο γνωριμίας με το κοινό. Μας λέει: «Πέρυσι στο σύνταγμα βλέπαμε Έλληνες επισκέπτες αλλά και ανθρώπους χρήστες του μετρό που επισκέπτονταν την έκθεση με τις βαλίτσες τους. Πήγαιναν ή έρχονταν στο αεροδρόμιο. Αυτό είναι το ζητούμενο της έκθεσής μας. Η διάδοση των σκίτσων μας στον κόσμο».
-Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την έκθεση των Ελλήνων Γελοιογράφων, στο Σύνταγμα.
-
Ο χώρος δίνεται δωρεάν από την ΣΤΑΣΥ στους γελοιογράφους.
-
Στη διάρκεια της έκθεσης οι ερασιτέχνες ή οι φιλοδόξοι γελοιογράφοι έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν επαγγελματίες του είδους για τις τεχνικές που χρησιμοποιούν. Υπάρχουν δουλειές που έχουν γίνει μόνο με χαρτί και πένα. Υπάρχουν δουλειές που έχουν γίνει μέσα από υπολογιστές. Υπάρχουν δουλειές που συνδυάζουν τις παραπάνω τεχνικές.
-
Η περσινή έκθεση των γελοιογράφων «Μετέωρο Βήμα», εκτός από τον Σταθμό Μετρό του Συντάγματος, ξεκίνησε απο την Ρόδο σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,πέρασε απο την Κω, τη Λερο, το Αγαθονήσι, τον Δημο Νίκαιας, την Αθήνα και την Ισπανία, οπου την παρουσίασε το Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ. Επισης εγινε προβολή της και συζήτηση στο σχολείο δευτερης ευκαρίας στις φυλακές Κορυδαλλού.
-
Η λέσχη των Ελλήνων Γελοιογράφων δεν έχει μπάτζετ. Ό,τι θα δούμε στο Σύνταγμα γίνεται εκ των ενόντων. Το προηγούμενο βράδυ των εγκαινίων της έκθεσης οι Έλληνες σκιτσογράφοι ξενυχτούν στον σταθμό για να στήσουν μόνοι τις δουλειές τους.
-
Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων θέλει κάποια στιγμή να δημιουργήσει ένα μουσείο γελοιογραφίας και σκίτσου στην Ελλάδα. Τα μέλη της είναι επαγγελματίες που έχουν επαγγελματική διαδρομή στον τύπο.