ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Το Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης οργανώνει το σεμινάριο φωτογραφίας «Η φωτογραφική ματιά», με εισηγήτρια τη φωτογράφο Κωνστάνς Ζαφείρη.

Απευθύνεται σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να μυηθούν στην τέχνη της φωτογραφίας, χωρίς να είναι απαραίτητη κάποια προηγούμενη γνώση του αντικειμένου. Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει α΄ και β΄ κύκλο μαθημάτων.

 

Α΄ κύκλος

 

Στόχος του κύκλου αυτού είναι να εισαχθεί ο σπουδαστής στο μαγικό κόσμο της φωτογραφίας, να δοθούν κίνητρα για φωτογραφική καλλιτεχνική δράση, και να ενεργοποιηθεί η δημιουργική δύναμη του σπουδαστή μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας.

 

Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει μια εισαγωγή στα βασικά τεχνικά εργαλεία της φωτογραφίας. Σκοπός είναι η βαθύτερη κατανόηση της χρησιμότητας των τεχνικών φωτογραφικών στοιχείων και των τρόπων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν δημιουργικά ως εκφραστικά εργαλεία.

 

 

Βασικός άξονας του πρώτου κύκλου σεμιναρίων:

- Εξοικείωση με τα βασικά τεχνικά εργαλεία της φωτογραφικής πρακτικής:

ταχύτητα, διάφραγμα, φωτομέτρηση, εστίαση, iso, white balance, χρήση και είδη φακών, βάθος πεδίου.

- Γνωριμία με τη μηχανή στούντιο, τη μηχανή μεσαίου φορμά και τη μηχανή 35mm (λειτουργία και διαφορές). Στόχος η καλύτερη κατανόηση της εστίασης, του βάθους πεδίου, του διαφράγματος, της ταχύτητας και γενικότερα της λειτουργίας των φωτογραφικών μηχανών.

- Εισαγωγή στο φιλμ και στο ζωνικό σύστημα με στόχο την κατανόηση της λειτουργίας του φωτός στη φωτογραφία.

- Ανάλυση φωτογραφιών (μέρος α΄) με στόχο την εξερεύνηση και εκπαίδευση της φωτογραφικής ματιάς μέσα από την ανίχνευση των σχημάτων, των γραμμών και του χρώματος, για την παραγωγή μιας αισθητικά δομημένης εικόνας, που εξυπηρετεί το όραμα του φωτογράφου.

- Απλές ασκήσεις και συζήτηση πάνω στο αποτέλεσμα. Βασικά λάθη και δυνατότητες βελτίωσης των εικόνων.

 

 

Β΄ κύκλος

 

Στόχος του δεύτερου κύκλου των σεμιναρίων είναι αφενός η καλύτερη κατανόηση της φωτογραφικής τεχνικής και αφετέρου η βαθύτερη επαφή με τη γλώσσα της φωτογραφίας και του τρόπου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει μια ιδέα.

 

Ο δεύτερος κύκλος των σεμιναρίων περιλαμβάνει:

- Βαθύτερη εξοικείωση με τη χρήση της φωτογραφικής τεχνικής μέσα από την πράξη

- Ανάλυση φωτογραφιών (μέρος β΄) με στόχο την εξερεύνηση και εκπαίδευση της φωτογραφικής ματιάς.

- Ασκήσεις με συγκεκριμένο θέμα και συζήτηση πάνω στο αποτέλεσμα για καλύτερη κατανόηση της δημιουργικής διαδικασίας στην πράξη.

- Δημιουργία τελικού προϊόντος, τρόποι προβολής του φωτογραφικού έργου (social media, internet galleries κ.λπ.).

 

Θα ακολουθήσει έκθεση των έργων των σπουδαστών στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου.

Η Φιλοσοφία των σεμιναρίων

 

Στις συναντήσεις μας δε θα ασχοληθούμε σε βάθος με την τεχνική παρά μόνο με πολύ σημαντικές παραμέτρους με σκοπό σε πρώτη φάση την κατανόηση της λειτουργίας τους ως εκφραστικά μέσα όπως η χρήση του διαφράγματος, του βάθους πεδίου, τη χρήση της ταχύτητας, την εστίαση. Οι σύγχρονες μηχανές τα καταφέρνουν πολύ καλά, επιτρέποντας μας να ασχοληθούμε πρώτα με άλλα, πιο σημαντικά ζητήματα.

 

Θα μιλήσουμε για το ζωνικό σύστημα μέσα στα πλαίσια της κατανόησης του φωτογραφικού υλικού ενώ θα έχουμε επαφή με studio camera και κάμερα μεσαίου φόρμα. Τα δύο αυτά είδη φωτογραφικής μηχανής θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα και με μια ευεργετική "υπερβολή" τη λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής, της εστίασης, του διαφράγματος και του βάθους πεδίου. Εξάλλου, η επαφή με αυτές τις μηχανές είναι πραγματική πηγή έμπνευσης, είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό και συναρπαστικό και μόνο να κοιτάζεις την πραγματικότητα μέσα από το θαμπόγυαλό τους. Επιμέρους τεχνικά θέματα θα συζητιούνται στην πορεία, όπως αυτά προκύπτουν κατά τη πρόοδο των συναντήσεων.

 

Θα ασχοληθούμε επίσης με τη γωνία λήψης, το κάδρο και φυσικά με τη λειτουργία του φωτός. Κατά το σχολιασμό των φωτογραφιών (δικών μας κι άλλων καλλιτεχνών) δε θα παραλείψουμε να εξετάσουμε τα σημεία εκείνα μέσα στην εικόνα που θα μπορούσαν να την απογειώσουν ή να την καταστρέψουν.

 

Θα αναφερθούμε επίσης σε θέματα προώθησης της δουλειάς μας, για το πώς οργανώνουμε το portfolio μας, θα μιλήσουμε για τις επιλογές μας σε σχέση με τα διαδικτυακά εργαλεία, τις ηλεκτρονικές γκαλερί, τους διαγωνισμούς και τις δυνατότητες πώλησης της δουλειάς μας μέσω διαδικτύου. Επίσης θα αναφερθούμε στη λειτουργία των μηχανών αναζήτησης, των λέξεων-κλειδιά και των hashtags.

 

Όμως, υπάρχει και κάτι άλλο με το οποίο θα ασχοληθούμε πραγματικά. Αυτό είναι η εξερεύνηση της "ματιάς".

 

Τι βλέπουμε, γιατί το βλέπουμε έτσι, πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να το δούμε; Πώς θα εκφράσουμε αυτό που είδαμε, γιατί δεν μπορούμε να δούμε αυτό που υπάρχει; Τι αποφεύγουμε να δούμε και πώς συνδέεται αυτό που τελικά καταφέρνουμε να δούμε με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να είμαστε;

Ακούγεται πολύ θεωρητικό όμως στην πράξη αποτελεί απλά την προσπάθεια μας να κάνουμε ένα πνευματικό και αισθητικό stretching, να ξεφύγουμε από τους πνευματικούς και εκφραστικούς περιορισμούς του πλαισίου στο οποίο ζούμε. Ένα κι ένα δεν κάνει πάντα δύο ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο το ένα κι ένα που κάνει δύο.

Υπέυθυνη Καθηγήτρια: Κωνστάνς Ζαφείρη